"Blijven hangen" wint Wase Erfgoedprijs

Door: | Gepost op: | Categorie:

Het project Blijven Hangen, waarvan ik de aanjager was met Paul De Schepper, heeft de Wase Erfgoedprijs 2023 gewonnen. Het project werd uit 18 inzendingen gekozen door een vakjury.

Blijven Hangen was een boekproject en een tentoonstelling, in samenwerking met vele partners(Cultuurraad Lokeren, Stadsmuseum Lokeren, Stadsarchief) en vele medewerkers en informanten. Het liep van december 2021 tot februari 2023.

Het brengt de geschiedenis van het Lokerse caféleven in een historische en sociologische context. Ik was auteur van het boek en scenograaf/dramaturg van de tentoonstelling.

De jury bedacht ons met deze woorden:

*"De jury is zeer onder de indruk van dit project, dat zich onderscheidt door een veelzijdige en multidisciplinaire benadering van het Lokerse café-erfgoed. De twee trekkers, Gerry De Mol en Paul De Schepper, gaan uit van een totaalconcept van erfgoed. Zij hebben oog voor zowel de immateriële cafécultuur als voor de tastbare archiefdocumenten, voorwerpen en gebouwen en locaties die ermee verbonden zijn.

De jury is verheugd om vast te stellen dat Blijven Hangen alle basisfuncties van cultureel erfgoedwerking verenigt. Diepgaand historisch onderzoek resulteerde in een erg knappe publicatie, uitgegeven met de steun van Cultuurraad Lokeren. In Stadsmuseum Lokeren vonden de trekkers dan weer de ideale partner voor de uitbouw van een even boeiende tentoonstelling.

De jury waardeert in het bijzonder het vermogen van het project om erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. De vele publieksactiviteiten, waaronder proeverijen, kroegentochten, concerten en lezingen, leidden tot de betrokkenheid van vele Lokeraars. Deze publieksparticipatie vergrootte de bewustwording rond het verdwijnende café-erfgoed.

Voor de jury is Blijven Hangen een voorbeeld en model voor toekomstige projecten in termen van onderzoeksmethodologie, presentatie en publieksbereik".*

De Wase Erfgoedprijs wordt uitgereikt door Erfgoedpunt en de Erfgoedcel Waasland.